Imaš vprašanje?
Sporočilo je poslano, Zapri

Revolucionarno leto 1848

🟦 Dunajskemu kongresu je sledila predmarčna doba, ki so jo zaznamovala trenja med starim režimom in novimi liberalnimi ter nacionalnimi idejami. Kljub delovanju Svete alianse, se je odpor do starega reda vse bolj krepil. Leta 1848 je vse središčne evropske države zajela silovita meščanska revolucija, ki je daljnosežno vplivala na propad obstoječega političnega in družbenega reda. Takratnemu dogajanju pravimo tudi pomlad narodov, na Slovenskem se denimo oblikuje program Zedinjene Slovenije.

🟦 Predmarčna doba, Konservativizem, Liberalizem, Socializem, Narodno gibanje, Meščanska revolucija, Pomlad narodov, Marčna revolucija, Zemljiška odveza, Zedinjena Slovenija

🟦 Obsojaš krivice in stremiš k enakopravnosti …
Neenak položaj ljudi v določeni družbi vedno škodi šibkejšim. Pomni, da se ljudje v življenju ne znajdemo vedno na boljši strani.

🟦 Bogatiš se s drznostjo naših prednikov …
Pogum takratnih političnih protestnikov je omogočil, da lahko danes živimo v času svobode govora. Aktivno uporabljaj to človekovo pravico.

🟦 Spoznavaš svojo domovino …
Če se posvečaš preteklosti svoje domovine, jo hkrati tudi bolje poznaš. Dobro je poznati okolje, v katerem živiš, saj je koristno zate in družbo.

Super pogumno povej svoje mnenje.

Prosim, prijavi se za dodajanje mnenja
Vključenih: 249 učencev
Trajanje: 90 min
Poglavja: 1
Ustreznost: 8. razred
0 laninčkov

Na današnji dan …

18. april 1915:

Sestreljen je francoski vojaški pilot  Roland Garros, ki ga štejemo za začetnika letalskega bojevanja.

🟦 preberi več