Osamosvojitev Slovenije in pot v prihodnost

🟦 Konec osemdesetih so zaradi odpora proti jugoslovanski oblasti postale zahteve po demokratični in suvereni slovenski državi zelo izrazite. Na prvih večstranskih volitvah so se slovenski politiki poenotili in se začeli pripravljati na osamosvojitev. Izvedli so odmeven plebiscit in čez pol leta, 25. junija 1991, nato razglasili neodvisnost. Jugoslovanska oblast je ni priznala in sledila je desetdnevna vojna, v kateri se je Slovenija obranila. Sčasoma si je izborila mednarodno priznanje in postala članica mednarodnih organizacij.

🟦  Slovenska pomlad, Majniška deklaracija, Prve večstrankarske volitve, Demokratična opozicija Slovenije (Demos), Plebiscit o osamosvojitvi, Razglasitev samostojnosti, Vojna za Slovenijo, Mednarodno priznanje, Ustava

🟦 Obsojaš nasilje in stremiš k pogovoru …
V naravi sicer res velja zakon močnejšega, a človek je le naprednejši od živali. Ljudje imamo možnost sprejemanja kompromisov.

🟦 Bogatiš se z izkušnjami ljudi iz preteklosti …
Tudi oni so poskušali, včasih delali napake, a tudi vztrajali in naposled uspeli uresničiti svoje želje. Vztrajnost, trud in potrpežljivost.

🟦 Spoznavaš svojo domovino …
Če se posvečaš preteklosti svoje domovine, jo hkrati tudi bolje poznaš. Dobro je poznati okolje, v katerem živiš.

1
Utrjevanje zgodbe
6 izzivov
2
Kaj sedaj razumem?
5 min

Super pogumno povej svoje mnenje.

Prosim, prijavi se za dodajanje mnenja
Vključenih: 2 učenca
Trajanje: 90 min
Poglavja: 1
Ustreznost: 9. razred
0 laninčkov

Na današnji dan …

28. september 1864:

Delavci se povežejo v prvo internacionalo z namenom povečanja moči in vpliva delavskega razreda.

🟦 preberi več